op de hoogte blijven? schrijf u hier in

Minder registratierechten betalen bij aankoop 1ste woning Overzicht

Minder registratierechten betalen bij aankoop 1ste woning
Bent u op zoek naar een nieuwe woning of kocht u heel recent een pand aan? Als het om uw eerste en enige eigendom als gezinswoning gaat, verlagen de registratierechten van 6 naar 3%. Met het verlagen van de registratierechten wil de Vlaamse Overheid zowel jongere mensen als ouderen stimuleren om voor de aankoop van een eigen huis te kiezen.

Bedraagt de verkoopprijs van de woning bijvoorbeeld 300.000 euro, dan zal u nu 9000 euro registratierechten betalen bij het verlijden van de akte, terwijl dat anders 18.000 euro was. Let wel op: stel dat u één woning bezit en die verhuurt, telt de verlaging niet. En als u wenst te investeren in vastgoed en een tweede of meerdere eigendommen koopt, zal u iets meer registratierechten betalen: 12% i.p.v. 10%. Is hetzelfde voorbeeld dus niet uw eerste en enige eigendom, betaalt u 36.000 euro registratierechten.

De overheid schaft ook het systeem van de meeneembaarheid geleidelijk af. Dat betekent dat u reeds betaalde registratierechten niet meer kan laten verrekenen bij een nieuwe aankoop van de op dat moment enige woning in uw bezit.

De Vlaamse Overheid beoogt om deze wijziging van het verkooprecht (registratierecht) in te voeren vanaf 1 januari 2022.

Heeft u vragen over de aangepaste registratierechten, of zoekt u professionele begeleiding bij de verkoop/aankoop van een woning? Contacteer vrijblijvend Deva Vastgoed om onze voorwaarden te bespreken.