op de hoogte blijven? schrijf u hier in

Nieuwe regels voor wie werkt met een vastgoedmakelaar Overzicht

Er zijn nieuwe regels voor wie verkoopt of verhuurt via een vastgoedmakelaar.

Op 31 mei zijn de regels veranderd voor wie zijn woning via een vastgoedmakelaar wil verkopen of verhuren. Zo krijgt de verkoper meer bedenktijd om de samenwerking alsnog te kunnen herroepen. De Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen) wil alvast dat de consument hierbij optimaal beschermd wordt, maar stelt zich tegelijkertijd ook de vraag of de nieuwe regelgeving niet te complex is.

Een eerste verandering gaat over de herroepingstermijn. Zo was er een herroepingstermijn van 7 werkdagen wanneer je een bemiddelingsovereenkomst ondertekende met een vastgoedmakelaar. Deze bedenktijd wordt nu opgetrokken naar 14 kalenderdagen. Let op, dit geldt enkel als het contract gezamenlijk door de vastgoedmakelaar en de consument buiten het immokantoor wordt ondertekend.

Daarnaast zal ook een wettelijke lijst met precontractuele informatie aan de verkoper en verhuurder moeten worden meegedeeld. Net zoals er een standaardformulier aan de consument moet gegeven worden, dat gebruikt kan worden voor wanneer men binnen de wettelijke bedenktijd van de samenwerking wil afzien.

Maar hoe zal dit nu in de praktijk worden toegepast?

Maar is deze nieuwe regelgeving ook goed werkbaar in de praktijk? De CIB pleegde eerder, samen met het BIV, overleg met de FOD Economie en vroeg om verduidelijking over de impact van de nieuwe spelregels in de sector. Er heerst vooral de angst dat het zowel voor de consument als voor de vastgoedmakelaar erg complex zal worden in de praktijk.

Reden voor die complexiteit is dat het nieuwe wetboek er voor alle economische sectoren is gekomen, waardoor de regels, die grotendeels het werk van Europa zijn, niet
kon afgestemd worden op de specifieke dienstverlening van de vastgoedmakelaars. Toch vraagt de Conferentie van Immoberoepen uitdrukkelijk om voldoende oog te blijven hebben voor de werkbaarheid in de praktijk. Zo moet er steeds gewerkt worden naar een eenvoudig en duidelijk kader, en dat in het belang van zowel de consument als van de vastgoedmakelaar.

Bron: ikgabouwen.knack.be - 3/06/2014 - LVR