op de hoogte blijven? schrijf u hier in

5 tips om de EPC-waarde van je huis te doen dalen Overzicht

Wanneer je woning een hoge EPC-waarde heeft, heb je waarschijnlijk een hoog energieverbruik. Gelukkig zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om de EPC-waarde en je energiefactuur te doen dalen. Wij vertellen je hoe!

De EPC-waarde van een woning drukt het energieverbruik per jaar, per vierkante meter bruikbaar vloeroppervlak uit. Deze waarde wordt uitgedrukt in kW/m² en bevindt zich in de meeste gevallen tussen de 0 en 700. Hoe lager het energieverbruik, hoe lager de EPC-score zal zijn, dus hoe beter het resultaat van het Energie Prestatie Certificaat.
Voor de berekening van deze waarde wordt rekening gehouden met twee energieverbruikers in je woning: de verwarmingsinstallatie en warmwaterinstallatie. Huishoudelijke toestellen worden niet meegerekend in de EPC-score. Energieproductie zoals zonnepanelen en een zonneboiler worden dan weer wel in rekening gebracht.
Hoe hoger de EPC-waarde, hoe meer energie je woning verbruikt waardoor het moeilijker wordt om je woning eventueel ooit te verkopen. Maar gelukkig kan de EPC-waarde omlaag gehaald worden door een aantal acties.

1. Dakisolatie
Warmte stijgt in huis, waardoor het hoogstwaarschijnlijk langs je dak zal ontsnappen. Een snelle en relatief goedkope aanpassing om je EPC-waarde omlaag te halen, is het isoleren van je dak. Isolatiemateriaal is niet duur en is makkelijk zelf te plaatsen. Informeer ook zeker naar de premies die je eventueel kunt krijgen voor het isoleren van je dak.

2. Beglazing ramen en deuren
Oudere woningen hebben vaak nog slecht geïsoleerde ramen en deuren. Daardoor ligt de EPC-waarde van oudere woningen ook vaak heel hoog. Indien er nog enkel glas aanwezig is in de woning is het aan te raden om deze te vervangen door dubbele beglazing.
Tegenwoordig kun je zelfs kiezen voor driedubbele beglazing. Deze laatste optie is natuurlijk iets duurder en is dus ook niet meteen terugverdiend na een besparing op het energiefactuur.
Vergeet zeker ook niet om rekening te houden met de omkadering van ramen en/of deuren. Bepaalde soorten hout laten bijvoorbeeld veel meer energie door dan de laatste generatie aluminium omkadering.

3. Isolatie buitenmuren
Een goede isolatie van je buitenmuren kan de EPC-waarde van je woning tot 30% doen dalen! De isolatie van buitenmuren is ingrijpender voor de EPC-score dan nieuwe ramen of deuren, maar vergt uitgebreidere renovatiewerken. Voldoende tijd, zin en budget zijn dus een vereiste wanneer je aan deze onderneming begint

4. Verwarmingsketel
De meest voor de hand liggende optie is het vervangen van een gedateerde verwarmingsketel. Het vervangen van een atmosferische gasketel van 1990 door een nieuwe gas-condensatieketel zorgt voor een verbetering van ongeveer 20% qua EPC-score. Het plaatsen van een nieuwe ketel is dus zeker en vast het overwegen waard.

5. Andere stappen
Heb je de grootste aanpassingen, zoals hierboven opgesomd, volbracht in jouw woning, maar wil je nog een stap verder gaan? Dan zijn volgende extra’s misschien voor jou wel de moeite waard:
Vloerisolatie
Zonnepanelen
Zonneboiler
Het beste resultaat behaal je natuurlijk door verbeteringen van de verschillende verliesposten te combineren. Zo vormt de combinatie van dakisolatie en het vervangen van verouderde ramen en deuren al een goede start!

Bron: Hebbes