op de hoogte blijven? schrijf u hier in

Apart energieprestatiecertificaat (EPC) nodig voor gemeenschappelijke delen Overzicht

Apart energieprestatiecertificaat (EPC) nodig voor gemeenschappelijke delen


Waarschijnlijk weet u wel wat een energieprestatiecertificaat (EPC) is? Dit document geeft weer hoe energiezuinig een woning is, of net niet…. Bij de verkoop of het verhuren van een woning moet het EPC verplicht reeds aanwezig zijn. Voor een appartementsgebouw moeten de eigenaar of de vereniging van mede-eigenaars (VME) vanaf 1 januari 2022 ook over een apart EPC beschikken voor de gemeenschappelijke delen. Deze nieuwe verplichting staat los van de verkoop of verhuur van appartementen in het gebouw.

Wat zijn gemeenschappelijke delen? Sowieso het dak, de buitenmuren en de vloer van een appartementsgebouw. Ook ramen, deuren en verlichting van gemeenschappelijke binnenruimtes horen daarbij. Dat gaat dan bijvoorbeeld over de (trappen)hal, de gangen of
een gedeelde zit- of wasruimte. Naast de gebouwenschil vallen ook collectieve installaties voor verwarming en/of voor de productie van warm water daaronder, net zoals
alle installaties in een gemeenschappelijk stooklokaal of die voor zonne-energie zorgen.

Een appartementsgebouw heeft vaak verschillende eigenaars die samen moeten beslissen over de nodige renovatiewerkzaamheden. Het EPC van de gemeenschappelijke delen kan eigenaars wegwijs maken in de energieprestatie van het gebouw en hen informeren over de stappen die ze het best zetten voor een energiezuinige renovatie van hun appartementsgebouw.