op de hoogte blijven? schrijf u hier in

Verhuur: Conformiteitsattest in Kalmthout Overzicht

Verhuur: Conformiteitsattest in Kalmthout
Geldig conformiteitsattest voor elke huurwoning in Kalmthout

De Kalmthoutse gemeenteraad besliste dat eigenaars of verhuurders van een huurwoning vanaf 1 januari 2021 verplicht over een geldig conformiteitsattest moeten beschikken van zodra zij de woning opnieuw te huur stellen.Het gaat om huurwoningen die ouder zijn dan 40 jaar en die dienen als hoofdverblijfplaats van de huurder(s).

Het conformiteitsattest is een kwaliteitslabel, waaruit blijkt dat de huurwoning voldoet aan de minimale voorwaarden uit de wooncode. Denk bijvoorbeeld aan dubbele beglazing, minimum één rookmelder per verdieping en voldoende dakisolatie.

De gemeente kiest ervoor om gefaseerd te werken. Zo geldt de verplichting om een conformiteitsattest te kunnen voorleggen in de periode 2021-2025 alleen voor huurwoningen die ouder zijn dan 40 jaar. Tussen 2026-2028 komen daar de woningen bij die ouder zijn dan 30 jaar. Vanaf 2029 moet een eigenaar of verhuurder het kwaliteitslabel ook al voorleggen bij een woning van 20 jaar en ouder.

De gemeente Kalmthout kiest ervoor om verhuurders die geen conformiteitsattest kunnen voorleggen (voorlopig) niet te sanctioneren, maar waarschuwt hen wel dat een woning die niet aan de wooncode voldoet voorwerp kan zijn van een juridisch geschil met huurders.

Stelselmatig zullen eigenaar/verhuurders per brief uitgenodigd worden om dit conformiteitsonderzoek gratis aan te vragen bij de gemeente Kalmthout.